Sinds de psychiatrische jaren ’80 is het aantal beschikbare zelfanalyses dramatisch gestegen. Elk facet van je gedrag, je omgeving en je kleding kan volledig ontleed worden. In de subcategorie ‘broeken’ richten wij onze aandacht tot de meest populaire broek van de 20e eeuw: de spijkerbroek, oftewel de Jeans. 

Nou, wat voor soort mensen zijn jij en jouw vrienden? Kun je anderen nog normaal in de ogen kijken zonder aan hun jeans te denken? Veel kijkplezier…! 
 
 
Standaard jeans Strakke jeans Baggy jeans
Geperste jeans Bell-bottomed jeans Designer jeans
Versierde jeans Overall jeans Allerlei soorten jeans

 
 

Standaard jeans 
Mensen die hun standaard  jeans (niet baggy, extra strak) gewoon zo dragen zoals ze gekocht werden (dus zonder opdruk, stiksels) geven aan dat zij content zijn met hun leventje en lifestyle. De standaard jeans-drager doet dit alleen wanneer de situatie zich ervoor leent. Goed gemanierd volk, nietwaar?
 

Geperste jeans 
Geperste jeans? Mensen die hun kleding laten persen zijn al zwaar in de minderheid, maar je jeans? Man, that’s different! Jeans horen immers casual te zijn, toch? Mensen die hun jeans laten persen zijn erg netjes, ordelijk, voorzichtig, rigide… Je snapt het wel… Ze zijn waarschijnlijk ook nog overmatig kieskeurig en precies wat hun eten betreft,  en ze weten altijd wel iets in hun omgeving te vinden waar iets aan mankeert. Dit soort mensen houdt ervan dingen te plannen en die plannen dan ook te volgen alsof ze uit de bijbel komen. Flexibiliteit? Ho maar…
 

Versierde jeans 
Mensen die jeans dragen met stikwerk, opdruk en/of andere ornamenten, willen graag laten zien dat ze uniek en creatief zijn. In andere woorden: ze laten maar al te graag zien hoe bijzonder ze zijn. Daar is op zich niets mis mee, zolang als je ego maar binnen je broek past.
 

Strakke jeans 
Mocht je de seksdrive test nog niet hebben gedaan, maar wel superstrakke jeans dragen (van die lipleesbroeken), dan kun je er van uitgaan dat jouw drive behoorlijk aanwezig is. Nou is het niet zo dat deze dragersgroep per definitie uit slettebakken bestaat, zeker niet! Nee, het dragen van strakke jeans duidt er vooral op dat je graag mag laten zien wat je in huis hebt, de andere (of dezelfde) sekse een beetje prikkelen, misschien wel klieren.
 

Bell-botomed jeans 
Wavvoor jeans???? Gewoon, van die jeans met knoopjes in plaats van een rits. De knopen komen sowieso al een beetje uit de jaren ’60 en als je deze jeans ook nog een beetje in retro-style koopt, dan kan dat maar één ding betekenen: je kunt het verleden niet loslaten! Dit hoeft niet slecht te zijn, zolang als je niet vergeet dat de tijd en bijbehorende mode vooruit gaat!
 

Overall jeans 
Deze soort jeans wordt meestal gedragen door kinderen en 5 maanden zwanger moeders. Maar, de mensen die dit soort jeans dragen, zijn niet noodzakelijkerwijs jeugdig, speels of zwanger. Integendeel zelfs: ze laten graag zien (op deze onnavolgbare manier) dat ze serieus zijn, down to earth zelfs. Vaak zijn deze mensen ook wel zo, maar een paar rotte appels gebruiken dit soort jeans om dit image te projecteren.
 

Baggy jeans 
Het dragen van baggy of oversized jeans past het best bij onzekere personen met een minderwaardigheidscomplex (de meeste echte skaters e.d. uitgezonderd). Ook worden deze jeans gedragen door mensen die hun temperament willen verbergen, of door personen met een minder dan perfect figuur. Tsss, het zal je maar gezegd worden…
 

Designer jeans 
Mensen die graag designer jeans, boetiek jeans, op maat gemaakte jeans en vooral jeans van een bekende ontwerper dragen en er prat op gaan het label aan zoveel mogelijk mensen te laten zien, zijn er op uit hun status te bevestigen, dan wel verbeteren. Ze zijn niet echt tevreden met hun leven en zoeken op deze manier extra bevestiging van de mensen om hen heen. Maar laten wij deze vraag stellen: in hoeverre zijn designer jeans eigenlijk nog echte jeans?
 

Allerlei jeans 
Sommige mensen (en het is geen grote groep) dragen meerdere van de hierboven genoemde soorten jeans. Dit duidt er op dat ze qua persoonlijkheid ook lichtelijk gespleten zijn. Dit is zeker geen ramp, want het is juist die drang naar afwisseling in style die ze lekker flexibel maakt. Ze kunnen zich snel aanpassen, maar zijn tegelijkertijd wel een beetje ongeduldig! Het komt er op neer dat dit impulsieve mensen zijn.